Paul Stark Trio

 

Na een proces van tien jaar is de CD Sonata van het uitzonderlijke Paul Stark Trio een feit. Paul Stark heeft gepeuterd, geschaafd en gepiekerd en is in staat gebleken met zijn trio een versie van Franz Liszts pianosonate neer te zetten die met recht uniek kan worden genoemd.

Met een gezonde dosis kennis van zowel de klassieke muziek als de jazzmuziek heeft hij het volledige stuk van de 19e eeuwse componist omgetoverd tot een gigantisch 21e eeuws bouwwerk. In een meer dan vijftig minuten durend arrangement wordt de sonate op geheel eigentijdse wijze vertolkt. Paul laat zich begeleiden door twee musici die hun sporen in de jazz reeds volop hebben verdiend: Arnoud Gerritse (drums) en Uli Glaszmann (bas).

Luister zelf:
Sonata (fragment)

Recensie over Sonata

http://www.jazzflits.nl/jazzflits10.18.pdf#page=8

A Modern Liszt Event

Van 2002 tot nu concerteert het Paul Stark Trio met  A Modern Liszt Event. Dit is een uniek project waarbij de muziek van Franz Liszt op eigentijdse wijze wordt geïnterpreteerd. Hoogtepunten waren een concert in het Chassé theater te Breda en een concert  tijdens het Internationale Franz Liszt Piano Concours van 2005 in muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.  De vorm van het Event is telkens anders met na de pauze de voor jazztrio gearrangeerde pianosonate in b klein als pièce de résistance. Voor de pauze speelt het trio gearrangeerde stukken van Liszt of voert Paul solowerken uit van de componist zoals Au lac de Wallenstadt, Spozalizio etc.

De pers over A Modern Liszt Event

 … was in Breda echter te horen dat Stark’s muzikale vertaalslag toch wel een razend knappe uitvoering kan opleveren. (Peter Korz, BN de Stem, 13-03-04)

De sonate is uitgewerkt tot een groot en boeiend werk met echo’s, climaxen en dissonanten en daarbij grappige effecten als knerpende drumstokken op bekkens, met de hand getokkelde vleugelsnaren en klepperende deksels. Dat alles zonder banaliteit maar evenwichtig ingepast in knappe jazz. Wie er niet bij was heeft een evenement van betekenis gemist. (De Schakel, 8-5-03)

Als klassieke werken werkelijk op de route komen van het Paul Stark Trio, dan kunnen de drie gedreven instrumentalisten bij iedere bocht wel gaan stilstaan. Om vervolgens een kleine file van bewonderaars achter zich te laten. (Peter Korz in BN de Stem, 13-3-04)